Kada je vaše dete spremno da samostalno odlazi u školu?

Polazak u školu predstavlja za svako dete niz velikih promena sa kojima se susreće. Novo okruženje, novo društvo, svakodnevne obaveze koje sa sobom nosi prvi razred, pomaže detetu da se razvija kao individua, osamostali i počne da gradi sopstvenu ličnost.

Roditelji u tom periodu detetu treba da predstavljaju najveću podršku, kako bi celokupan period adaptacije prošao bez problema i kako dete ne bi razvilo averziju prema školi i novim obavezama.
BackToSchoolJitters_0todaysparent.com
U prvom razredu, roditelji svoju decu dovode i odvode u školu, gotovo tokom cele školske godine. Međutim, jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji, korak ka osamostaljenju deteta je da u školu odlazi sam, bez pratnje roditelja. Kada je pravo vreme za takav korak, zavisi od zrelosti deteta, okruženja u kome živi, ali i od udaljenosti škole od mesta stanovanja.

Ako živite u manjem mestu, vaše dete samostalno može ići u školu već posle nekoliko meseci. Naravno samo u slučaju ukoliko se škola nalazi nedaleko od kuće, mada pojedini roditelji svoju decu puštaju da sami odlaze u školu i ako se ona nalazi na nešto daljoj lokaciji. U takvim slučajevima se najčešće koristi gradski prevoz, jer ma koliko da je dete zrelo i može da se stara o sebi, ipak pešačiti do škole nekoliko kilometera nije baš ono što roditelji žele.

Kada je u pitanju Beograd, sitacija je složenija i zahteva duboku analizu, odnosno od roditelja se očekuje da dobro promisle pre nego što se odluče na takav korak.

Bez obzira u kom delu grada da živite, Beograd je isuviše veliki grad u kome ne možete decu tek tako pustiti da se sami staraju o sebi. Velika frekvencija ljudi na ulicama, česte saobraćajne gužve su nešto što biste i vi vrlo rado izbegavali, a kamoli pustili malog đaka da se sam probija kroz gužvu.

Obično deca počinju da se osamostaljuju kada krenu u više razrede. S obzirom da u Beogradu ima mnogo škola, gotovo svako naselje je pokriveno velikim brojem, što državih, što privatnih, pa je logično da dete pohađa neku školu u neposrednoj blizini mesta stanovanja. Ipak, postoje deca koja su u međuvremenu promenila mesto stanovaja, a ostala u školi, onda je beogradski gradski prevoz najbolje rešenje. Redovne linije tokom čitavog dana, ka gotovo svim beogradskim naseljima i opštinama u mnogome pomažu đacima da bez mnogo muke stignu da svoje škole.

Kada su u pitanju privatne osnovne škole, većina njih za svoje đake ima oragnizovan prevoz od kuće i nazad, tako da je to jedan od glavnih razloga zašto se roditelji u poslednje vreme odlučuju da decu upišu u neku od njih.

Foto:www.todaysparent.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *