Kako izvršiti odabir osnovne škole za vaše klince?

Sa ovim pitanjem susreli su se gotovo svi roditelji. Najpre treba postaviti određene kriterijume koji se tiču procene same škole. Udaljenost od mesta stanovanja, šema prevoza deteta do škole, raspored smena nastave, kvalitet kadrova u ustanovi, samo su neka pitanja na koja treba da date odgovor vi kao roditelj, odnosno da postavite prioritete. Vaša očekivanja od same obrazovane ustanove trebalo bi da potvrdite tuđim iskustvom, ukoliko prvi put upisujete dete u prvi razred. Imajte na umu da vaše dete treba da provede narednih osam godina u toj ustanovi.

woman-notebook-working-girl

Danas u ponudi pružanja usluge učenja i znanja postoje brojne osnovne škole u Beogradu. Takođe,  nalaze se i mnogobrojne privatne internacionalne osnovne škole, koje vrše nastavu na srpskom jeziku. Neke od njih u svojoj ponudi imaju i organizovani prevoz đaka u oba smera. U pojedinim slučajevima, bolje je izabrati školu koja je udaljenija od vašeg mesta stanovanja, kako biste obezbedili detetu optimalan kvalitet nastave i učenja.

Bezbednost škole predstavlja jedno od krucijalnih pitanja. Treba da obratite pažnju na školske čuvare, ogradu, kapije, kao i ulice koje se nalaze u blizini škole.

Higijena prostora u kojem se odvija nastava je podjednako važna. Obiđite kantinu, kuhinju i toalete škole.

Uzmite u obzir da različite škole imaju drugačiju ponudu stranih jezika i da u nekim školama postoje eksperimentalna odeljenja koja imaju drugačiji nastavni program, npr nude dvojezičnu nastavu ili veći fond časova iz određenih predmeta.

Kada izbor svedete na uži krug, odvojte jedno prepodne i obiđite potencijalne škole. Posmatrajte decu za vreme velikog odmora, atmosferu koja vlada u školi i način ophođenja učitelja I nastavnika. Ako je potrebno, zakažite i razgovor sa školskim pedagogom koji će vam dati odgovore na sva vaša pitanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *