Niste sami!

Za mnoge ljude je susret sa osobama sa invaliditetom potpuna novost. Nedovoljna upućenost o prirodi invaliditeta, nepoznavanje osnovnih načina pružanja pomoći, predrasude ili strah od susreta sa nečim što pre nisu upoznali, sprečava najveći broj osoba da uspostave konakt i ponude pomoć osobi sa invaliditetom. 

Šta vama znači decibel zvuka? Da li su to spontane reči naklonosti vaše žene? Ili ista stara šala vašeg muža kojoj se još uvek smejete? Prve nevešte i očaravajuće reči vašeg unuka? Ili neumorna pitanja vaše unuke o svetu? Koji god zvuk da vas pokreće, ne možete poreći važnost sluha. Svi mi želimo da živimo sa potpunim doživljajem zvuka – čak i sa oštećenim sluhom.

1699855

Ako imate oštećenje sluha, onda treba da znate da niste sami. U stvari, vi ste jedna od oko 500 miliona osoba širom sveta. U većini zemalja, to znači da 1 od 6 osoba ima neki stepen oštećenja sluha. Ali, činjenica je i ohrabrujuće je znati da većina osoba sa oštećenjem sluha ne mora da pati zbog toga. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, postoje diskretni i moderni slušni aparati koji, kada su pravilno odabrani, pomažu da povratite poverenje u sluh i u same sebe.

Problem sa sluhom može biti rešen, ali prvi korak je da ga razumete i prihvatite.

Sledeći korak, naravno, jeste da budete u potpunosti informisani o mogućim rešenjima, kako bi mogli izabrati ono koje vam najviše odgovara. Na taj način, prihvatajući realnost, moći ćete da se krećete u saobraćaju i da obavljate ostale životne rituale kao do tada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *