Organizovani prevoz dece

Specifičnost organizovanog prevoza dece, pored standardnih zahteva za bezbednost i kvalitet vozila, ogleda se i u sadržaju koji će animirati decu i učiniti i manje umornom, naročito ako se radi o dugim relacijama.

Mališani, koji su polaznici privatnih vrtića u Beogradu,  imaju mogućnost korišćenja organizovanog prevoza dece u oba smera, što predstavlja značaju prednost u odnosu na vrtiće, koji pripadaju državnim ustanovama. Često je ova usluga i presudna u odabiru vrtića.

prevoz dece

Kriterijum bezbednosti prevoza dece razlikuje se od države do države. Pa tako, u Nemačkoj je regulisano saobraćajnim propisom da dete ispod 1.50 m visine mora da sedi u posebnom sigurnosnom sedištu, u bilo kom tipu vozila, ličnog ili javnog prevoza. Takođe, dete mladje od 3 godine ne sme se prevoziti u vozilu bez specijalnog sedišta koje odgovara propisanom standardu. Vozač je u obavezi da obezbedi bezbedan prevoz dece. U Srbiji, propisi koji uređuju saobraćaj su nešto drugačiji, pa se ne sme prevoziti dete mladje od 12 godina na prednjem sedištu motornog vozila. Dete do 3 godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, izuzev  u vozilima za javni prevoz putnika, što predstavlja ključnu razliku u organizovanju prevoza dece.

Kvalitet dečijeg prevoza karakteriše i sklopljen ugovor sa osiguravajućom kućom, koji sadrži i posebne klauzule o bezbednosti dece. Profesionalni vozači koji prevoze decu moraju da imaju dovoljno strpljenja kako bi, na adekvatan način, mogli da komuniciraju sa ovakvom vrstom putnika.

U Srbiji, organizovani prevoz đaka je neadekvatno organizovan zbog saobraćajnih propisa javnog prevoza i dodatne troškove prevoza snose roditelji. Takođe, opcija prevoza do i od škole nije u ponudi u svim gradovima Srbije, pa su roditelji primorani da prevoz dece organizuju u sopstvenoj režiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *