Propisi vezani za provoz dece

Automobili.
Premа zakonu o bezbednosti saobraćaja, dete starosti do tri godinе, u automobilu mora biti smešteno u bezbednosno sedišti ili korpu. Na prednjem sedištu vozila se ne sme voziti dete mlađe od 12 godina.

Izuzetak od ovog propisa, jeste da se dete starosti do tri godine može voziti na prednjem sedištu, ukoliko je smešteno u bezbednosnom sedištu/korpi, koje je okrenuto suprotno pravcu kretana vozila, u vozilu koje nema bezbednosni vazdušni jastuk ili je on isključen.

Za decu između 3 i 12 godina nisu obavezna bezbednosna sedišta. Osim toga što se ne smeju voziti na prednjem sedištu, propisane su velike novčane kazne ako se dete prevozi u krilu roditelja, vozača ili suvozača. Ako se automobil kreće 50 km/h, u slučaju sudara, usled inercije ljudsko telo postaje teže 20 puta. Pa će dete od 5 kg u deliću sekunde postati teško 100kg, što uslovljava nemogućnost da ga bilo ko zadrži u rukama.

vrtici beograd

Bicikli i motocikli.
Prema zakonu vozači bicikla, moticikla ili tricikla, nesmeju voziti decu mlađu od 12 godina jer se deca tog uzrasta ne mogu u toku voznje bezbedno držati na prevoznom sredstvu.

Takođe, zabranjeno je da deca mlađa od 12 godina, voze bicikle na javnim putevima. Decu treba osigurati kacigama, kao i zastitnicima za kolena i laktove.

Da bi se unapredila zaštita dece u saobraćaju, budući da nisu svesna opasnosti i češće im pada koncentracija, ograničenja pored škole iznose 30 km/h, a u naseljenim mestima 50 km/h. I pored toga stalno se apeluje na punu koncentraciju vozača kako si se izbegli nesrećni slučajevi.

Novčane kazne su visoke i rigorozne, pogotovo ako saobraćajni prekršaj uključuje dete. Zbog toga se sve veći broj ljudi vraća javnom prevozu.

vrtici

Javni prevoz.
Linijama javnog prevoza pokrivene su školske i predskolske ustanove Beograda. Ako su vaša jutarnja destinacija vrtići Banovo brdo ili jaslice, prevoz je dovoljno dobro organizovan da svakog jutra možete biti na vreme ispred vrtića. Gradskim linijama izbegavate gužve oko parkiranja, a u vozilima za javni prevoz putnika, nisu obavezne korpe niti bezbednosna sedišta za decu.

Foto: www.marketwatch.com; www.daytondailynews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *