Zašto deca vole transportna vozila?

Iz generacije u generaciju decu ne prestaju da fasciniraju igračke kamiona, aviona i automobila. U čemu je tajna ovih prevoznih sredstava?
child-862770_1280
Tokom perioda odrastanja, mnoga deca nemaju mogućnost da obilaze svet ali najviše svog vremena provode u automobilima ili autobusima. Setite se samo koliko puta ste vozili dete u vrtić, kupovinu, na predstavu u pozorište ili u bioskop? Njihove male oči stalno posmatraju vas za volanom kako stajete na crveno svetlo i krećete kada se upali zeleno na semaforu, pažljivo slušaju zvuk motora pri paljenju. Iako nisu nikada iskusili vožnju avionom ili vozom, svakodnevno gledaju crtane filmove u kojima se oni pojavljuju. Prevozna sredstva su svuda oko njih a deca žele da saznaju i razumeju taj svet u kojem žive.

Svaka igra mališana usko je povezana sa učenjem i to pokazuju mnoga naučna istraživanja. Oni razvijaju socijalne veštine tokom igranja sa drugom decom i memoriju u interakciji sa svojim okruženjem. Razvijaju kritičko mišljenje i sposobnost za rešavanje problema uz pomoć svakodnevnih životnih izazova. Ovako nešto nije moguće postići igricama na računaru ili tabletu. Stoga, sklonite tehnologiju od svog deteta i ohrabrite ga za igru sa vozovima, avionima ili automobilima. Kada su u pitanju prevozna sredstva, opcije za maštovite igre su beskonačne…

Jedna od najzanimljivijih igara za decu predškoslkog uzrasta je crtanje i igranje sa bojama. Ovakvu igru razvijaju privatni vrtići u Beogradu a možete i vi probati kod kuće. Postavite veliki beli papir, rastvorite boje i pustite decu da prevozne igračke zarone u boju i potom ih „prevezu“ preko papira. Videćete kako će, ubrzo, ovakva igra postati njihova omiljena zabava.

Za manju grupu dece, odlična transportna igra je izmišljeni aerodrom. Stavite im papire i brojače za kupovinu i prodaju karata, prazne torbe za pakovanje prtljaga, stolice za avionske kabine. Sedite iza njih u sobi i posmatrajte kako kreiraju situacije i rešenja za koje nikada ne biste pretpostavili da im mogu pasti na pamet.

Uvek možete izabrati kocke ili neki drugi materijal i pokazati deci kako da naprave svoje omiljeno vozilo. Ne samo što će u ovakvoj igri uživati svakodnevno već će razvijati svoju kreativnost i graditeljske sposobnosti od malih nogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *